ARTEXTIL: EL MUR DE BERLIN SABADELLENC

Aquest 2018 ha tingut una notícia que a PuraCeba ens va impactar: La demolició de bona part de l’Artextil, aquell mega edifici tant mític (no direm bonic, perquè tampoc és ben bé això) de la Gran Via que hem vist tota la vida.

La història d’Artextil ja l’explica wikipèdia,https://ca.wikipedia.org/wiki/Art%C3%A8xtil i com que a Pura Ceba no teníem intenció de refer allò que ja està bé, doncs ja us la llegireu allà.

 

 

Per altra banda, més enllà de les polèmiques, de si hi fan pisos, de si l’Ajuntament se’n queda una part, de si cal preservar-lo, etc… a nosaltres ens va semblar que era una gran oportunitat per posar-lo en valor i al mateix temps fer una mica de crítica.

Els vapors tant mítics de Sabadell molts han estat enderrocats o rehabilitats, però n’hi ha tants encara que no en sabem casi ni què fer. Però això hauria de ser un motiu d’orgull, una característica a mostrar, a ensenyar al món. Una marca de Sabadell, la ciutat de vapor!! De fet, 

Per això vam voler fer un homenatge a l’enderrocament i en aquest sentit ens vam inspirar amb el Mur de Berlin. De fet, ens semblava ideal per a mostrar diferents elements que volem destacar: 1) posar en valor la destrucció, la desaparició d’una construcció 2) fer negoci d’un patrimoni que inicialment no era valorat 3) mostrar el camí de sentir-se orgullós, de convertir en atracció turística el patrimoni propi si se sap explicar 

 

COM VAM FER-HO?

Vam anar fins a tres ocasions a l’enderroc i vam demanar permís per a poder-nos endur runa. De fet els paletes del moment ens van dir que encantats, “como si os la queréis llevar toda”. 

Un cop teníem la runa vam haver de fer un pedestal de fusta que vam gravar a laser amb la col·laboració de l’Espai Creactiu de Sabadell. Volíem que es pogués posar sobre la tele (de les d’abans) o sobre una estantería.

I després va tocar seleccionar els millors trossos de runa. Això pot semblar fàcil, però no ho és tant com sembla, ja que preferíem que tinguéssin diferents textures, un tamany determinat, i que poguessin posar-se al pedestal.

Finalment va venir la laboriosa feina de clavar la runa al pedestal. Va ser tant laboriós que vam decidir fer una edició limitadíssima a 30 unitats. 

 

PRODUCTE EXCLUSIU

En teníem tant poques unitats que vam limitar molt la publicitat. En vam regalar un parell als antics propietaris de la fàbrica i en vam vendre uns quants més a gent que encara es dedica al tèxtil a Sabadell i li va fer gràcia tenir un record. Però no ho hem posat mai a la botiga ni res. Encara en queden 4 o 5 per si hi esteu interessats.

 

De fet, a casa el tinc en una estantería, i la de vegades que els convidats s’han quedat mirant la pedra i em pregunten… i això què és? Una oportunitat magnífica per explicar un bocí d’història de la ciutat.

 

HEMEROTECA

Resulta que ara mirant no recordàbem que en vam parlar a Ràdio Sabadell

https://radiosabadell.fm/noticia/pura-ceba-tanca-la-temporada-amb-una-festa-lanauva